diorama

De dichtbundel diorama werd in het najaar van 2022 voorgesteld in De Groene Waterman te Antwerpen. Peter Theunynck leidde de bundel in. Zijn bespreking kan je hier lezen.

//

over de bundel

In diorama schuiven diverse levensvormen als miniaturen aan de lezer voorbij. Figuren spreken zich uit tegen de krachten die hen klein houden of beknellen. Is de meervoudige mens herleid tot restproduct van zichzelf, uitgehard en ontdaan? Wat na de kaalslag van het teveel? Tegelijk is er de niet-aflatende zoektocht naar vormen van verbinding, hoe fragiel ook.

In beeldrijke verzen schetst Frederik Bosmans fracties van klein verlies naast een dwingende aanblik van die grotere wereld, met haar technologische en maatschappelijke druk.

Een veelstemmige bundel die wild met de eigen taal woekert.

//

reviews

Hadewych Griffioen las voor NBD Biblion de bundel en omschreef deze als volgt:

“Beeldrijke treffende heldere gedichten in vier afdelingen over verlies in een dwingende technologische wereld. De dichter vestigt in welgekozen taal krachtige kwetsbaarheid.” (Nederlandse Bibliotheek Dienst)

//

De bundel diorama werd op het poëtische e-zine Meandermagazine besproken door Maurice Broere. Je kan de hele bespreking hier lezen.

“Bosmans is een dichter die het zijn lezers niet gemakkelijk maakt, want pas na geconcentreerd lezen dring je in zijn wereld door.” (M. Broere)

“Een interessante bundel die uitnodigt tot herlezing door de soms complexe inhoud, die nieuwsgierig maakt. Het polyinterpretabele maakt het tot poëzie die staat als een huis. In mijn ogen kunnen we nog veel verwachten van deze auteur.” (M. Broere)

//

De bundel is te koop in de betere boekhandel en valt ook te bestellen op de website van Uitgeverij P.

//

dichtfilm ‘goudkoorts/goldrush’ uit de bundel diorama (Uitgeverij P)

credits tekst en montage: Frederik Bosmans – stem: Antony Samson – opname: Bert Luyckx – muziek: This will destroy you – beeld: allovertheinterweb

(c) 2022 – frederik bosmans

(c) afb. Getty Images